serv_02

De kosten voor het opladen van een elektrische auto variëren tussen thuis, werk en openbaar opladen.
Voor een typische elektrische auto met een batterij van 60 kWh en een actieradius van ongeveer 322 km:
• Thuis opladen: kost ongeveer € 8,40 voor een volledige lading.
• Opladen op het werk: veel werkgevers zullen oplaadpunten op de werkplek installeren en bieden doorgaans de hele dag gratis toegang.
• Opladen op openbare locaties: openbare oplaadpunten bij supermarkten of parkeergarages zijn vaak gratis te gebruiken tijdens uw verblijf.
• Snel opladen: snellaadpunten zijn normaal gesproken te vinden bij benzinestations langs de snelweg en kosten doorgaans € 8,50 voor een lading van 30 minuten, ~ 160 km.

oplaadpaal

vaak maar heel af en toe nodig en laad je meestal voor een voordeliger tarief thuis, op kantoor of op straat.

Rekenvoorbeeld  Kosten per kilometer
Thuis laden € 0,039
Openbare laadpaal € 0,070
Snelladen € 0,102
Gemiddelde energiekosten per km € 0,054

Thuis laden

Thuis opladen is het voordeligst, je betaalt dan de kilowattuur-prijs direct aan je eigen energieleverancier. Op dit moment ligt de prijs per kilowattuur (kWh) op ongeveer € 0,23. Gaan we uit van een efficiënte middenklasse elektrische auto met een verbruik van 17 kWh per 100 kilometer, dan geeft dat een kilometerprijs van € 0,04. Ter vergelijking, een redelijk zuinige benzineauto die 6 liter per 100 kilometer verbruikt (1 op 16,7) kost bij een literprijs van € 1,67 ongeveer € 0,10 per kilometer.

Kosten om thuis een elektrische auto op te laden
Thuis een elektrische auto opladen kost ongeveer € 8,40 voor een volledige lading en is de handigste en meest kosteneffectieve manier om uw auto volledig opgeladen te houden. De meeste chauffeurs laden hun elektrische auto ’s nachts op en worden elke ochtend wakker met een volle batterij.
• Het gemiddelde binnenlandse elektriciteitstarief is ongeveer €0,23 per kWh.
• Het volledig opladen van een elektrische auto van 60 kWh kost ongeveer € 6,50 en geeft u ongeveer 160 km actieradius.
Alle specificaties ten behoeve van elektrische auto’s kun je hier vinden:

 

Overzichtelijk geheel van wat het allemaal kost om te laden in Nederland zowel thuis op de zaak en openbaar.

 

Kosten voor het opladen van een elektrische auto op het werk
De kosten voor het opladen van een elektrische auto op het werk kunnen per organisatie verschillen, waarbij sommigen ervoor kiezen om gratis opladen aan te bieden, terwijl anderen een betaald tarief vaststellen.
• Sommige werkgevers bieden gratis opladen aan als stimulans voor het personeel.
• Anderen kiezen voor een tijdgebonden tarief om het delen van laadpalen te stimuleren.
• Een ander model is het aanbieden van gratis laden voor medewerkers voor een bepaalde periode en een vergoeding daarna om medewerkers te stimuleren laadplekken te verlaten.

wagenpark

Kosten voor het opladen van een elektrische auto bij openbare oplaadpunten
Uw elektrische auto opladen terwijl u onderweg bent, is een geweldige manier om uw batterij op te laden en veel locaties bieden gratis opladen aan hun klanten of bezoekers.
• Op de meeste moderne netwerken kunt u een gratis te downloaden mobiele app gebruiken om oplaadpunten te vinden en met opladen te beginnen.
• Sommige oudere openbare oplaadpunten hebben een RFID-kaart nodig (vergelijkbaar met een contactloze betaalpas) om te kunnen laden, die online kan worden besteld.
• Voor oplaadpunten met app-functionaliteit: als de host een tarief heeft ingesteld, kunt u uw kosten in de app betalen.

Kosten voor het opladen van een elektrische auto bij snelladers
Snelladers zijn meestal te vinden in benzinestations langs de snelweg en variëren van gratis tot een van de duurdere manieren om op te laden.
• De snelladers kosten ~ €1,02 / kWh, wat ongeveer € 9-10 is voor 30 minuten opladen (ongeveer 160 kilometer bereik).
• Het Tesla Supercharger Network heeft punten die vaak gratis te gebruiken zijn voor eigenaren van elektrische Tesla-voertuigen.
• Andere sites zijn te vinden en hebben doorgaans een bijbehorend tarief.